zaterdag 17 oktober 2009

Galungan

Hier weer wat nieuwtjes uit Bali.
Woensdag 14 oktober was het voornaamste feest in Bali, namelijk Galungan, dit is een Balinese feestdag die zich voordoet om de 210 dagen, het duurt 10 dagen en eindigd met Kuningan.
Galungan is de bijzonderste feestdag tijdens deze dagen komen de Balinese Goden naar de aarde en verlaten het op Kuningan.
Zij moeten voldoende worden vermaakt en toegejuicht, gebeden en offers moeten worden gemaakt voor hen.
Hoewel Galungan op een woensdag valt, beginnen de meeste Balinezen al dagen ervoor met de voorbereidigingen, heel de familie is druk in de weer met het maken van offergavens en eten.
De dag voor Galungan zet iedereen een Penjor aan zijn huis.

Een Penjor is gemaakt van een lange bamboe stok ongeveer acht meter hoog met gebogen einde, versierd met palmbladeren, rijstvelden, maiskolf, kokos, cake, een stuk van witte of gele doek, enz. Het is het symbool van de berg Agung en ook als dankbaarheid voor de landbouwproducten.
De gewelfde top van de bamboe stok vertegenwoordigt Mount Agung, het lichaam van de paal is een rivier die stroomt van de bergen naar de zee langs de route zijn de producten van de oogst, vastgebonden aan de paal.
Elk onderdeel en versiering van Penjor is niet alleen een sieraad, maar het heeft een diepe religieuze betekenis, van welvaart en dankbaarheid aan God de Almachtige.
Een driehoek is verbonden aan de voet van de Penjor, dit heiligdom dient als een plek voor het plaatsen van extra's aanboden op Galungan dag.
De Penjor zit vast langs de kant van de weg, precies op de linkerkant van het huis.
De installatie bestaat uit eenvoudige indeling van bloemen op bananenblad en 11 stukjes traditionele Balinese munt geplaatst in het gat waar de Penjor wordt geplaatst.
De Penjor wordt geplaatst de dag voor Galungan en verwijderd na 42 dagen, alles wordt verbrand en de as begraven rondom het huis.
s'Morgens om 6 uur was er al veel volk op de been in het hotel, iedereen netjes gekleed en brachten ze hun offergavens aan al de tempeltjes in het hotel, nadien gingen ze allen bidden en hun offergavens plaatsen.
Na de offergavens werden de offergavens weer opgehaald en alle gasten kregen fruit, koekjes en andere lekkernijen aangeboden.
Volgende zaterdag is het dus Kuningan en het einde van deze ceremonie, de kinderen hebben twee weken vakantie en ik ook dus maandag niet naar de Indonesische les maar wel op 26 oktober.
Groetjes Rita & Robert

4 opmerkingen:

 1. Hoi Rita en Robert,
  Dat mis ik nu wel al die feestdagen, maar ja, straks is het hier feest omdat ik 2 kleinkinderen ga verwelkomen. Daarom kom ik wat later in het jaar, is Toon inmiddels al gespot door jullie?
  Groetjes,
  Coby.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Coby ,
  We hadden het een paar dagen geleden in BU restaurant gehoord dat Toon alleen hier was en gisteren morgen is hij langs het hotel geweest hier dus we weten zeker dat hij hier is .
  Nog gefeliciteerd met de 2 kleinkinderen en we zien je dan wel wat later verschijnen hier.
  Groetjes Rita & Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Rita,
  De herfst is hier al in volle glorie ingetreden met nachtvorst en een gure wind.
  De laarzen en winterjassen zijn uit de kast gekomen, voorlopig voor mij nog geen blote jurkjes! Ach, voor je het weet is het 1 december, tot dan.
  Groetjes voor jullie,
  Coby.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Coby,
  Ja die dikke jassen hoef je niet mee te brengen naar hier, en ja nog effe en je zit ook in de warmte hier .
  Groetjes Rita & Robert

  BeantwoordenVerwijderen